6331 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu kapsamında İşverenin genel yükümlülüğü gereği Madde 4 -(1) İşveren, çalışanların işle ilgili sağlık ve güvenliğini sağlamakla yükümlü olup bu çerçevede; c) Risk değerlendirmesi yapar veya yaptırır.
DAYANAK
- 6331 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu Madde: 4 Madde: 10, İş Sağlığı Ve Güvenliği Risk Değerlendirmesi Yönetmeliği ve diğer iş sağlığı ve güvenliği mevzuatı.
- Binaların Yangından korunması Hakkında Yönetmelik
- İş Ekipmanlarının Kullanımında Sağlık ve Güvenlik Şartları Yönetmeliği
- NFPA (National Fire Protection Assocation) Standartları
- TSE Standartları
Risk Değerlendirmesinde uygulanacak adımlar sırasıyla:
- Tehlikelerin Belirlenmesi
- Tehlikelerin Değerlendirilmesi
- Risklerin Derecelendirmesi ve Alınacak Önlemlere Karar Verilmesi
- Bulguların Kayıt Altına Alınması ve Kontrol Önlemlerinin Uygulanması
- Denetim, İzleme, Gözden Geçirme ve Gerekli Hallerde İyileştirme
Bu metot ile olası risklerin sonuçları derecelendirilir. Tehlikenin gerçekleşmesi halinde insan, işyeri ve çevre üzerinde oluşturacağı zarar ya da hasarın şiddeti değerlendirilir. Risk değeri yüksekliğine göre alınacak önlemlerin aciliyeti belirlenir ve risk düzeyine göre önem sıralaması yapılır.
Risk = Tehlikeli Bir Olayın Meydana Gelme İhtimali X Tehlikenin Etkisi
formülü kantitatif risk analizinin temel formülüdür. Değişik risk analizi metotlarında formül içerisine farklı skalalar (Fine-Kinney metodunda yukarıdaki formüle frekans çarpımının da eklenmesi gibi) da çarpım olarak eklenebilmektedir.
Risk / Çevre Boyutu = İşin yapılma sıklığı x Tehlikenin olma olasılığı / Çevresel unsur x Zararın şiddeti / Çevresel etki
Firma olarak uzman kadromuz ile Binaların Yangından Korunması Hakkında Yönetmelik ve ilgili standartlar esas alınarak tesislerin yangın risk değerlendirmesi yapılmakta ve alınması gereken önlemler ile ilgili öneriler sunulmaktadır.
Tesisinizin Yangın Risk Analizinin hazırlanması için bizimle iletişime geçebilirsiniz.