Yangın yükü: Bir yapı bölümünün içinde bulunan yanıcı maddelerin kütleleri ile alt ısıl değerleri çarpımları toplamının, plandaki toplam alana bölünmesi ile elde edilen ve MJ/m2 olarak ifade edilen büyüklüğü ifade etmektedir.
Yapı yüksekliği: Bodrum katlar, asma katlar ve çatı arası piyesler dâhil olmak üzere, yapının inşa edilen bütün katlarının toplam yüksekliğini,
Yüksek bina: Bina yüksekliği 21.50 m’den veya 7 kattan fazla, yapı yüksekliği 30.50 m’den veya 10 kattan fazla olan binaları,
Yırtılma yüzeyi: Patlama riskine karşı, kapalı bölümün yan duvarında oluşturulan zayıf yüzeyi,
Yüksek tehlike: Yüksek tehlike sınıfına giren maddelerin üretildiği, kullanıldığı ve depolandığı yerleri, ifade eder.
Yangın Yükü İndeksi: Yangın yükü hesaplamasında genellikle yüksek rakamlar ortaya çıkmaktadır. Bundan dolayı yangın yükü indeksi 1 GJ değerine tekâmül eder. Yangın yükü indeksi yapıların olası yangın durumunda oluşacak tehlikelere göre sınıflandırılmasıdır. Bu sınıflandırmaya göre yangının hızı, yayılması ve yayılma süresi hesaplanır.
Bu indekse göre yangının yayılma tehlikesi öğrenilebilir. Yangının alan ve çevresindeki yapılara sıçrama ihtimalini de belirleyen bu indekse göre çeşitli yangın önlemleri alınabilmekte. Yangının büyümesinin önlemek, can ve mal kaybına neden olmaması adına gerekli bir işlemdir. Yangın yükü indeksi sadece endüstri ya da sanayi alanlarında değil, binaların ve evlerin çok olduğu alanlarda da yapılan bir işlemdir.
Yangın yükü hesaplamalarının TS EN 1991-1-2 (Eurocode 1) ve Binaların Yangından Korunması Hakkında Yönetmelik (BYKHY)’ye uygun olarak yapılması gerekmektedir.
Tesisinizin Yangın Yükü Hesaplamaları ve Raporlaması için bizimle iletişime geçebilirsiniz.